Povećan platnobilansni deficit Srbije

Bez autora
Jul 15 2012

Platnobilansni deficit Srbije je za prva četiri meseca 2012. gotovo za polovinu veći nego u istom periodu prošle godine. To znači da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u periodu januar-april ove godine izneo blizu 1,4 milijarde evra, odnosno za 47 posto više nego u prva četiri meseca prošle prošle godine. Trgovinski deficit robe i usluga u periodu januar-april iznosio je 1,9 milijardi evra.U tekućem računu povećan je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, odliv na poziciji dohodak za 40 posto, na 300 miliona evra, prvenstveno zbog povećanog odliva dohotka od direktnih investicija, te odliva za plaćanje kamata.

Povećan platnobilansni deficit SrbijePlatnobilansni deficit Srbije je za prva četiri meseca 2012. gotovo za polovinu veći nego u istom periodu prošle godine, objavljeno je u novom broju časopisa “Makroekonomske analize i trendovi”.

To znači da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u periodu januar-april ove godine izneo blizu 1,4 milijarde evra, odnosno za 47 posto više nego u prva četiri meseca prošle prošle godine.

Trgovinski deficit robe i usluga u periodu januar-april iznosio je 1,9 milijardi evra.

U tekućem računu povećan je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, odliv na poziciji dohodak za 40 posto, na 300 miliona evra, prvenstveno zbog povećanog odliva dohotka od direktnih investicija, te odliva za plaćanje kamata, prenosi Tanjug.

Na drugoj strani, priliv od tekućih transfera izneo je 850 miliona evra i smanjen je u odnosu na isti prošlogodišnji period za oko 100 miliona evra, gotovo u celosti zbog pada priliva doznaka za 17 posto.

Budući da, zbog negativnog salda na poziciji direktne investicije i negativnog kreditnog salda, finansijskim računom nije mogao biti pokriven deficit tekućeg računa, ukupan rezultat platnog bilansa u periodu januar-april bio je negativan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik